Knjiga “Montevideo, Bog te video”

Knjiga „Montevideo, Bog te video“ Vladimira Stankovića je dokumentarni roman o najblistavijem trenutaku u istoriji srpskog fudbala – treće mesto na Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju. Ona je služila kao inspiracija za realizaciju celog projekta.

Knjiga ima pet poglavlja: Prilike (okolnosti koje su dovele do raskola u vrhu fudbalske organizacije zbog preseljenja sedišta Saveza iz Zagreba u Beograd, tenzije posle preseljenja, bojkot…); Odluka (ide se u Montevideo samo sa fudbalerima iz srpskih klubova, selektiranje igrača, pripreme); Putovanje (tronedeljna avantura vozom i brodom, dolazak u Montevideo); Takmičenje (prvenstvo sveta, oduševljenje naših iseljenika u Južnoj Americi, odjek velikih pobeda u zemlji) i Povratak (trijumfalni doček).

VLADIMIR STANKOVIĆ, pisac knjige “Montevideo, Bog te video”

„Knjiga i sve što je prati jesu omaž fudbalu i velikim igračima između dva rata, ali je istovremeno i omaž jednoj hrabroj, ponosnoj i ambicioznoj Srbiji koja je samo 12 godina posle golgote u Prvom svetskom ratu krenula stazama uspeha na svim poljima, o jednom evropskom, atraktivnom Beogradu i, nadasve, o ljudima koji su duhom,talentom i znanjem definitivno upisali srpsku prestonicu na mapu sveta.
Naslov knjige je istrgnut iz jednog od mnogobrojnih telegrama koje su reprezentativci dobijali:„Jugoslavijo, u Montevideo, Bog te video, ugruvaj Urugvaj!” Ceo telegram je, zbog rime, jezički malo rogobatan ali je izvrsno poslužio za naslov.
Ovo je dokumentarni roman o fudbalu sa autentičnim junacima ali ima i imaginarnih likova koji nam pomažu da doživimo i događaj, vreme i okolnosti.”

©2018 montevideoproject • Web site by web dizajn studio