O PROJEKTU

www.intermedianetwork.rs

„Montevideo, Bog te video“ predstavlja projekat u produkciji kuće Intermedia Network (www.intermedianetwork.rs) u okviru koga su knjiga, dva igrana filma, televizijska serija, izložba, album sa sličicama, ali i niz promotivnih događaja i humanitarnih aktivnosti.

Rad na projekatu „Montevideo, Bog te video“ je počeo  2010. godine, kada  se obeležavalo 80 godina od Prvog svetskog prevenstva u fudbalu i više od toga – 8 decenija od najvećeg uspeha jugoslovenskog i srpskog fudbala – osvajanja trećeg mesta na Prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, Urugvaj, 1930. godine.

Knjiga „Montevideo, Bog te video“, poznatog sportskog novinara Vladimira Stankovića, poslužila je kao predložak Zvonimiru Šimunecu da zajedno sa saradnicima iz producentske kuće Intermedia Network osmisle projekat i započnu njegovu realizaciju.

Važni događaji koji su predhodili „fudbalskoj epopeji“, a naročito svetska promocija „malog-velikog ratničkog naroda sa Balkana“, po mišljenju autora projekta predstavljaju obavezu da budu otrgnuti od zaborava i u pravom svetlu predstavljeni novim pokolenjima.

„Montevideo, Bog te video“ je priča o podvigu mladih srpskih fudbalera koji će u narednim godinama biti istinske zvezde, idoli narodnih masa. Blagoje-Moša Marjanović i Aleksandar Tirnanić – Tirke bili su više od zvezda i još mnogo godina kasnije  markantne figure u našem fudbalu. Projekat je zamišljen i kao dužni „omaž“, svedočanstvo o vremenu u kome je, između svega ostalog, mala Srbija bila velika zahvaljući fudbalu i fudbalerima.

Ovo delo je podsećanje na taj podvig, na okolnosti u kojima je nastao, na junake koji su ga OSTVARILI, na obične ljude koji su ga ODŽIVELI, na sve one kojima su pre 80 godina beogradski mladići PROBUDILI NACIONALNI PONOS pobeđujući  pod imenom Jugoslavije a zapravo pronoseći SLAVU SRBIJE.

Vreme odvijanja dramskih i dokumentarnih događaja je u rasponu od kraja 1929. godine do početka septembra 1930. godine kada su se naši fudbaleri, veliki nacionalni heroji, posle 75-todnevne avanture trijumfalno vratili u Beograd. Na beogradskoj železničkoj stanici, dočekalo ih je 5 000 oduševljenih navijača i na ramenima nosilo Balkanskom ulicom sve do Terazija.

Projektom „Montevideo, Bog te video“ oživljava se nekadašnji duh Srba i Beograda. Knjiga, igrani film i TV serija, izložba, monografija, dokumentarni film i prateće promotivne aktivnosti, zasigurno su jedan od načina da se oslika slavna istorija ali i reanimira „kult“ državne reperezentacije, nacionalne himne, zastave i grba kroz prizmu „najvažnije sporedne stvari na svetu“.

©2018 montevideoproject • Web site by web dizajn studio